Bijbelstudie, Geschiedenis, Levenskwesties, Mensdom

Bereshith 3:20-24 Moeder van al wat leeft en gevolgen van haar keuze

In het derde hoofdstuk van de Bereshith konden wij zien hoe de mens door de nachash (symbolische slang of haar verleiding) in de luren werd gelegd. Ook al mochten zij van al het geboomte hun vruchten eten, behalve van diegene die in het midden van de Gan Eden stond, wensten zij toch meer en vonden zij dat God hen te kort schoot alsook hen chochmot (wijsheid) achterhield.

De eerste vrouw had gezien dat die boom waar God van had gezegd dat zij niet mocht eten, goed zou zijn omdat men er begrip door kon verkrijgen, en verlangde er naar en gaf ook een vrucht aan haar man die er ook van at, met alle gevolgen van dien voor heel de mensheid.

Door het eten van die vrucht gingen beider ogen echter open en kwamen zij ook tot besef wat zij verkeerd hadden gedaan. Daarom verstopten zij zich ook voor de Allerhoogste, Die hen echter wist te vinden en wist wat zij gedaan hadden.

File:Masaccio - The Expulsion from the Garden of Eden - WGA14181.jpg
Uitdrijving van de man en mannin uit de Gan Eden – Uitdrijving uit de tuin – Masaccio (1401–1428)

Wegens hun ongehoorzame daad werd vijandschap gezaaid tussen de tegenstanders van God en de vrouw en hun nakomelingen en haar nakomelingen, die hen zullen vermorzelen, terwijl zij hen de hielen stuk zullen bijten. In datgene wat God tegen de vrouw uitspreekt komt de hoop te liggen waar miljoenen mensen gingen naar uitzien en waar de apostel Johannes zijn gospel zou mee openen. In zijn aanzet verwijst hij naar dat spreken van God. Hij wijst er op dat dat Woord dat God sprak vlees is geworden. Dat Messiaans Geschrift zal dan ook de oplossing openbaren over wat God in die Gan Eden sprak. Maar voor die 2° Adam zou komen die verlossing zou brengen zou de mens nog heel wat te verwerken krijgen.

Zelfs de adamah (aarde) werd door toedoen van Adam vervloekt en met moeite zou de mens in het vervolg daarop moeten werken en daarvan eten, al zijn levensdagen.

Hier worden wij met de neus op de feiten gedrukt hoe de mens zich er toe brengt om tegen Gods verlangens of Zijn mitzvot te gaan. Datgene wat de chavah en haar man ging beheren was de verkeerde gedachte. Het opvolgen van die verkeerde of slechte gedachte brengt een overtreding mee welke wij de avarah of chet (zonde) noemen. De man en mannin waren zoals elk levend wezen geschapen met een vrije keuze. Zij lieten echter een misleidende gedachte hun leven beheersen en hapten toe wanneer zij dachten dat God hen niet zag. Maar God ziet alles en weet wat er in het hart van de mens om gaat. Niemand kan aan Hem ontsnappen. Zo ook moesten zij en hun zera (nakomelingen) dan ook de gevolgen dragen van datgene waarvoor God hen had gewaarschuwd. Dankzij hen zou de mens nu moeten zwoegen en zweten en zou lijden en vergankelijkheid deel gaan uitmaken van hun leven.

Vanaf dit gebeuren is het de mens toebedeeld om terug stof te worden na zijn dood. De mens is uit stof en zal dan ook tot stof wederkeren.

+

Voorgaande

Bereshith 3:1-5 De grote misleiding

Bereshith 3:1-6 Het bedrog

Bereshith 3:7-13 De Zondeval

Bereshith 3:14-19 De Vervloeking – 1ste vonnis

Bereshith 3:14-19 De Vervloeking – 2de vonnis

Bereshith 3:14-19 De Vervloeking – In het zweet des aanschijns

Bereshith 3:20-24 Moeder van al wat leeft + Cherubs en verjaging uit de Gan Eden

Bron(nen) van kwaad

++

Aansluitend

 1. Onwetendheid, wettigheid en zondigheid
 2. Leven gedefinieerd door de dood

+++

Gerelateerd

  1. Hoe is de mens in feite gekomen tot wat we zijn vrijheid noemen, dat wil zeggen zijn mogelijkheid om te onderscheiden tussen goed en kwaad, om in vrijheid het goede of ook het kwade te doen? (2 – slot)
  2. Glo jy die leuens van Satan of die Waarheid van God?
  3. Angst klopte op de deur…
  4. Les 5 zonde en schuld
  5. Perspectief na de zondeval
  6. Last & zonde
  7. Genesis 4 – De Kinderen van Adam en Eva

5 gedachten over “Bereshith 3:20-24 Moeder van al wat leeft en gevolgen van haar keuze”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.