Actualiteit, Elohim Hashem Jehovah, Joden, Levenskwesties, Mensdom, Politiek, Religiositeit + Wijze van Geloofsuitdrukking

Ophef rond het rondlopen met en aansteken van de joodse kandelaar ter ere van het Chanoekafeest

Michael Freilich (geboren in1980 te Antwerpen) heeft om één of andere reden, enkele jaren geleden, gekozen om in te gaan op het verzoek van de rechtse politieke partij Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) om lid van hun partij te worden. Bij de verkiezingen is deze kleinzoon van Louis Davids, een trotse flamingant die als kleine jongen ontsnapte aan de dood, door van een rijdende trein te springen, en zo ontkwam aan het nazi-transport van Mechelen naar Auschwitz dat duizenden onschuldige kinderen, vrouwen en mannen naar een gewisse dood zou voeren.

Michael Freilich studeerde Business Administratie en Communicatie aan universiteiten in Israël en de Verenigde Staten en keerde na zijn studies terug naar Antwerpen, waar hij op zijn 27ste hoofdredacteur werd van het blad ‘Joods Actueel’, de opvolger van het Belgisch Israelitisch Weekblad. Het is in die rol dat Michael bekendheid kreeg in heel Vlaanderen en het magazine op de kaart zette in het Belgische medialandschap. Het mag gezegd worden dat hij zich ook wist te ontpoppen tot een sterke communicator en verdediger van de joodse gemeenschap.

Met een mooi en symbolisch gebaar van een filmpje met de menora en kerstboom in het parlement.

Op woensdag 25 december, voor vele mensen gekend als Kerstdag, plaatste Freilich een video waarin hij spreekt over Hanukkah (Chanouka), het feest van het licht voor joden, Jeshuaisten, christenen en volgens hem

eigenlijk voor alle Vlamingen.

Het is om die reden dat hij de Vlamingen graag met hem mee neemt voor een korte wandeling in het parlement, waar hij, naar eigen zeggen, op zoek ging naar een geschikt plaatsje om de Chanoeka kandelaar in alle discretie aan te steken (volgens hem en ons).

En ja u raadt het al, daar werden naar goede gewoonte ook beelden van gemaakt 😏… dewelke ik naar goede gewoonte ook met u zal delen…

vertelt Freilich in de media.

Michael Freilich – kamerlid tijdens videoopname gepubliceerd op 25 december 2019 voor Hanukkah, Kerst en Nieuwjaarswensen uit te spreken, dat bij velen van het rechtse front, inclusief zijn partij N-VA, niet in goede aarde viel.

Freilich moet bewust geweest zijn van wat zijn videoposting zou kunnen veroorzaken, want hij schreeuwt het uit:

AAN DE CRITICI: MOMENTEN VAN VERBINDING & VERDRAAGZAAMHEID
Aan alle tegenstanders en critici: jullie wens ik veel momenten van verbinding, openheid voor andere overtuigingen die de uwe niet zijn en en vooral veel verdraagzaamheid en sterkte, want ook in 2020 zal ik in het parlement mijn idealen en overtuigingen blijven verdedigen. Tot spijt van wie het benijdt…

AAN MIJN VRIENDEN: ZALIGE KERST, VROLIJK CHANOEKA & GELUKKIG 2020
Aan al mijn vrienden, collega’s, N-VA-leden en sympathisanten, maar in het bijzonder aan u als trouwe volgers: ik dank u voor uw steun en feedback en wens u van ganser harte een Zalig Kerstfeest, een Vrolijk Chanoeka en een voorspoedig en gelukkig nieuwjaar.

Kleinzoon van flamingant Louis Davids, Michael Freilich te Antwerpen, bij het ontsteken van de chanoekalamp in zijn gezin in 2019.

Bij het kenbaar maken van zijn geloof en het uitbrengen van zijn oprechte wensen kwam een vloedgolf aan negatieve kritiek, waarmee velen ook wensten duidelijk te maken  dat geloof helemaal niet thuishoort in het openbaar, maar enkel in de gesloten huiskring.

Cathy Rossaert schrijft zo bijvoorbeeld op Facebook:

onaanvaardbaar…iedereen gelijk voor de wet. Religie is persoonlijk te beleven in de privésfeer.

Milly Somers daarentegen vindt het

Alsof het zeer normaal is dat je het parlement gebruikt om met je Joodse kandelaar rond te lopen. Ik noem dat uitdagen, meneer.

Dit kan echter helemaal niet als een uitdaging aanschouwd worden, maar moet werkelijk als een toenaderingspoging aanzien worden om meer inlichtingen over een minder gekend geloof te geven en om te laten blijken hoe men als parlementariër ook open staat voor andere geloofsgroepen en hun feesten, en daarom hen ook gelukwensen bij die feestdagen wil wensen.

Volgens mij probeerde de parlementariër ook een boodschap van verzoening te brengen. Spijtig wordt de gemoedelijkheid en het openlijk kenbaar maken van geloofsgebruiken in Vlaanderen verkeerd opgevangen. Als meerderen daar een uitdagende zaak in ziet vindt Freilich dit dan ook terecht triest.

Op de televisie gaven sommigen te kennen dat het niet hoorde dat een parlementariër, ook al is het zijn eigen bureau in het parlement, over God en geloofsgebeuren van zijn eigen geloofsgroep spreekt. Voor gelovige en ware christenen is het natuurlijk een opdracht over God en gebod te praten en om de Naam en Het Woord van de enige Ware God te verspreiden. Met de plaatsing van die video volgde Freilich dan in zekere zin ook een schriftuurlijk gebod.

Verder gelooft Freilich dat er te weinig communicatie met de Joodse gemeenschap. Het Joodse standpunt wordt volgens hem niet goed vertolkt en onvoldoende verdedigd. Hij zegt

“Ik heb dat gedaan op journalistiek niveau, maar de mensen die ervoor moeten zorgen dat de Joodse stem in het debat gehoord wordt, hebben dat helaas deels nagelaten.”

Ik kan alleen maar hopen dat hij nog meer durft spreken in het parlement om zo meer kenbaarheid en aanvaarding te krijgen voor andere geloofsgroepen, culturen en rassen. In vlaanderen moet er nog heel wat gedaan worden om geloof, God en gebod, bespreekbaar te maken, maar ook om een grotere openheid te verkrijgen voor de grote diversiteit van mensen en hun geloof of ongeloof.

Waarom hij bij zulk een eng denkende, rassenbeperkende en geloofsonvriendelijke partij is gegaan mag Joost weten.Hij zegt hierover

“De N‑VA past gewoon bij mij. Enkel met hun standpunt over ritueel slachten ben ik het oneens. Een belangrijk punt in het N‑VA-programma is voor mij het verschil tussen mensenrechten en burgerrechten. Mensenrechten heeft iedereen, burgerrechten bouw je op. Een vluchteling die naar België komt, krijgt waar hij als mens recht op heeft: bed, bad en brood. Maar stel dat je hier komt op je 65ste en een pensioen of een leefloon verwacht: dat zijn burgerrechten, en daarvoor moet je bijgedragen hebben aan de samenleving. De N‑VA klaagt aan dat de migratieakkoorden van de 20ste eeuw te weinig rekening hebben gehouden met dat verschil, en daar sta ik volledig achter.”

Wij kunnen slechts hopen dat hij via zijn politieke positie toch een spreekbuis kan zijn voor een grote Antwerpse bevolkingsgroep net als voor de andere Joden in België.

Ik hoop in ieder geval dat hij niet zal zwijgen om over ander geloof te praten en om een verzoenende taal te spreken en de hand uit te steken naar andere geloofsgroepen om deze samen te verbinden.

***

+

Voorgaande

Voorzien van een zichtbaar teken #1 Hanukkah gebeuren

Voorzien van een zichtbaar teken #2 Menora gebruik

+

Aanvullend

 1. Zorgen voor kennisbewust nageslacht
 2. Om meer menoras aan de ramen te zien
 3. Kan een elektrische menorah?

+++

Gerelateerd

 1. Diepere betekenis
 2. Who’s the Jew?
 3. Joyeux #Hanouka à tous nos citoyens de confession juive lumière et paix sur la terre pour les Hommes de bonne volonté
 4. A DIY Handprint Drip Tray, just in time for the celebrations of light
 5. Good News Friday – Shabbat Chanukah edition
 6. Chanukah Donuts: Brooklyn 2019
 7. You can celebrate anything you want: Reconciling our “December differences” for families of many cultures and faiths
 8. “Latkes” – Potato Pancakes
 9. As The Light Fades: A Hanukka Thought
 10. Chanukah
 11. Stars Celebrating Hanukkah in 2019: Andy Cohen, Mayim Bialik and More!
 12. Tevet: Be Angry, and Sin Not
 13. Children in our kitchens light up Chanukah | The Jewish Star
 14. And on the sixth night of #Chanukah … Love these colours from earlier this evening’s #menorah!
 15. The Nanny: The Hanukkah Story
 16. Happy Holidays!

Een gedachte over “Ophef rond het rondlopen met en aansteken van de joodse kandelaar ter ere van het Chanoekafeest”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.