Mensdom

Bereshith 4-11 Het Schakelgenre

In de hoofdstukken 4-11 van het boek Bereshith of Genesis wordt een hele reeks oude overleveringen ondergebracht, die in de vorm van sagen (verhalen met een historische ondergrond, maar tevens met niet-historische elementen verweven) in Israël bekend waren. De inhoud van deze tradities wordt niet meegedeeld om (hun vrij gering) geschiedkundig belang, maar alleen om de religieuze lering, die de hagiograaf via die verhalen wil voorhouden.

De eigenlijke affirmatie betreft dus vooral de eeuwige geloofsovertuiging, die in die overleveringen wordt ingekleed. Het komt er voor de gewijde schrijver immers voornamelijk op aan,

,,de oude tradities aan de Godsopenbaring dienstbaar te maken” (W. Eichrodt, Gottes Ruf im AT, 1952, 51).

Door aldus

,,op het oude sagengoed beslag te leggen” (Von Rad)

wil de theologische reflexie van de geïnspireerde auteur een dubbele lijn trekken door het wereld­gebeuren: enerzijds loopt er een lijn van voortschrijdende zondigheid, die een splitsing in de mensheid teweegbrengt, en anderzijds wordt er een gouden draad geweven van goddelijke uitverkiezing.

In feite kan men zeven grote afdelingen in dit ,,schakelgenre” (waardoor de roeping van Abraham verbonden wordt met de twee geloofswaarheden van schepping en oerzonde) onderscheiden:

(I) Kaïn en de Kaïnieten (4,1- 24); (II) De Sethieten (4,25-5,32); (III) De zondvloed (6,1-9,17); (IV) De verdere lotgevallen van Noach (9,18-29); (V) Noachs nakomelingschap: de volkenlijst (10-1-31); (VI) De toren van Babel (ii, I9); (VII) Overgang van de oervaders naar de familie van Abraham (11,10-32).

In de eerste schakel zien wij hoe de Chavah met haar partner nieuw leven schenken ook al zijn ze van de levenstuin verdreven. Door het baren van die kinderen vervult zij haar tittel als “Moeder van alle levenden”. Het is het begin van een heleboel generaties en meerdere stammen.

+

Voorgaande

Bereshith 3:20-24 Moeder van al wat leeft en gevolgen van haar keuze

Vervolg

Bereshith 4:1-24 Kaïn en de Kaïnieten #1 Bereshith 4:1-6 Twee broers en hun offers

2 gedachten over “Bereshith 4-11 Het Schakelgenre”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.