Elohim Hashem Jehovah, Geschiedenis, Jeshua de Messias, Mensdom, Religiositeit + Wijze van Geloofsuitdrukking

Het Grote kinderweekend

Vanavond krijgen wij het begin van het belangrijkste en grootste feestweekend van het jaar. Vandaag hebben wij een geweldige afspraak met familie, vrienden, medegelovigen en onze Allerhoogste Adonai. Het is een afspraak die de Elohim met Zijn volk maakte en waar aan wij ons met veel liefde en toedracht aan houden. Het is een gebeurtenis waar wij ons van elk melekhet avoda (beroepswerk) afhouden en tijd nemen om de wonderwerken van de Allerhoogste te gedenken.

Feesten des Heren
Lev 23: 1 En Hashem sprak tot Moshe, zeggende:
Lev 23: 2 Spreek tot de Bnei Yisroel en zeg tot hen: Betreffende de Moadim van Hashem, die gij zult uitroepen als mikra’ei kodesh, zelfs deze zijn Mijn Moadim.

Het Pascha
Lev 23: 4 Dit zijn de Moadim van Hashem, zelfs mikra’ei kodesh, die gij zult uitroepen in hun mo’adim.
Lev 23: 5 Op de veertiende dag van de eerste maand bij schemering is Hashem’s Pesach.
Lev 23: 6 En op de vijftiende dag van dezelfde maand is de Chag HaMatzot naar Hashem; shivat yamim ye moet matzot eten.
Lev 23: 7 In de Yom HaRishon zul je een mikra kodesh hebben; gij zult geen melekhet avoda daarin doen.
Lev 23: 8 Maar gij zult een offer brengen dat door God is gemaakt aan Hasjem shivat yamim; op de zevende dag is een mikra kodesh; gij zult geen melekhet avoda daarin doen.

Als volwassenen beseffen wij dat wij slechts ‘schaduwbeelden’ onder ogen nemen, want het is een herdenken van de voorbije bevrijding maar ook van een bevrijding die nog moet komen. Wij zijn nu namelijk nog steeds gebonden aan deze aardse wereld, met zijn plichtplegingen maar ook met haar lijden.

Haggada uit de 14e eeuw, Duitsland

Voor de kinderen is dit weekeinde echter echt speciaal, met hen in de kijker. Zij mogen komen in te zien dat de Elohim hen heeft bevoorrecht en dat erg genoeg vele eerstgeborenen het levenslicht niet lang zagen. Vanavond en morgen krijgen de kinderen een speciale plaats. Het jongste kind krijgt de eer de Haggadah te lezen. Allen verenigd rond de tafel, maken wij tijd vrij om samen te luisteren en te gedenken wat er in het verleden gebeurd is en hoe de Elohim Zijn schepsels tegemoet is gekomen.

Leuk is als er een Uittochtsvertelling is met een rijk versierde Haggadah, waarbij iedereen de prenten kan bewonderen en verder een beeld kan vormen van deze belangrijke geschiedenis.

Shmura Matzo2.jpg
Handgemaakte shmura-matze gebruikt bij de Pesach Seder speciaal voor de mitzvot van het eten van matze en afikoman

Het jongste kind mag met het Ma Nisjtana (‘Waarin verschilt?’) een aantal vragen stellen over gebruiken die anders zijn op sederavond dan op andere avonden. Meestal worden deze zingend gesteld en beantwoord, want het Ma Nisjtana is een liedje. Vaak wordt er door de kinderen de ‘vier zonen’ voorgelezen, ieder met een verschillend soort vraagstelling: de wijze, naïeve en kwade zoon en de zoon die nog geen vragen kan stellen. Verder wordt de afikoman of gebroken matze, vaak door de kinderen verstopt, en pas na cadeautjes teruggegeven aan de sederleider, of de kinderen dienen de verstopte afikoman te vinden waarna ze als beloning cadeautjes krijgen.

Misschien houden wij niet zo van bittere kruiden (traditioneel mierikswortel) maar nu nemen wij er toch van als aandenken dat de Israëlieten zoute tranen huilden in de slavernij, maar ook ook omdat de vaders van het volk Israël een kwast in het bloed van het lammetje doopten waarmee ze de deurlijsten verfden zodat de dood aan hun deur kon voorbij gaan.

Voor ons is het een aandenken dat het aanbrengen van het bloed van een onschuldig lam bevrijding kon brengen. Maar algemeen moeten wij beseffen dat zonder dat er bloed wordt vergoten er geen vergeving van zonde kon zijn. Daartoe heeft een onschuldig lam zich aangeboden en heeft zijn wil terzijde gelegd om de Wil van God te doen. Dat is fenomenaal, dat een mens van vlees en bloed bereid is zijn leven te geven voor zeer vele mensen die hij zelfs niet kende. Het was een ultieme daad van naastenliefde. Daarom komen wij ook samen met allen die ons lief zijn en willen wij getuigenis afleggen van onze liefde voor de naaste, onze liefde voor diegene die zijn leven gaf voor onze zonden en voor Diegene Die ons leven geeft. Zonder de Levensgever zijn wij niets. Maar zonder de menselijke bevrijder, het Lam van God zijn wij ook niet veel bijzonders.

Asjkenazische haroset gemaakt van appels, walnoten, rode wijn en kaneel

De Nazareense rebbe heeft het op zich genomen om het nodige losgeld te betalen en zich aan te bieden als Zoenoffer. Voor dat deze man een doornenkroon opgespeld kreeg en aan een paal werd gehangen, had hij samen met zijn getrouwen bijeenkomst gehouden in een bovenkamer in Jeruzalem. Daar had hij mogelijks ook peterselie in de charoset (een zoet gekruid appelen, peren, rozijnen, vijgen, sinaasappelsap, rode wijn, pijnboompitten en kaneel mengsel) gedoopt, dat nu voor ons als symbool kan staan voor zijn bloed. Hiertoe nam Jeshua ook een beker met wijn nadat hij brood had genomen.

Instelling van het avondmaal des Heren

Lukas 22:14 En wanneer het uur kwam (geschiedde het), dat hij neerlag aan de tafel, en dat de Moshiachs Shlichim nu bij hem waren.
Lukas 22:15 En Rebbe, Melech HaMoshiach tot hen
zei  Met grote tshuka (diepe en oprechte begeerte, verlangen) heb ik verlangd om deze Pesach met u te eten voordat ik lijd.
Luk 22:16 Want ik zeg u, ik zal het op geen enkele manier eten totdat het is vervuld in de Malchut Hashem {Malchoet Hasjem}.
Lukas 22:17 En na de Kop van Verlossing genomen te hebben, brak Rebbe, Melech HaMoshiach, bracha uitgebracht hebbende zei hij: Neem dit en deel het onder elkaar.
Lukas 22:18 Want ik zeg u, van nu af aan zal ik geenszins drinken van de p’ri hagefen, totdat de Malchut Hashem {Malchoet Hasjem} komt.
Lukas 22:19 En na de Afikoman te hebben genomen en de hamotzi te hebben gemaakt, brak Rebbe, Melech HaMoshiach de matzah en gaf deze aan hen, zeggende: Dit is mijn BASAR (SHEMOT 12: 8) die voor u is gegeven:  doe dit in zikaron (herinnering) aan mij. [Lv 5: 7; 06:23; Ezech. 43:21; Jes 53: 8]
Luk 22:20 En Rebbe, Melech HaMoshiach nam de kos (beker) op dezelfde manier nadat zij aten, zeggende: Deze kos (beker) is HaBrit HaChadasha in mijn dahm, die voor u wordt vergoten. [Ex 24: 8; Jes 42: 6; Jer 31: 31-34; Zach 9:11; 53: 10-12]

Met de inzet van de gedachtenisviering omtrent de loskoper Jeshua, een steen des aanstoots voor velen,is het op zulk een grote familie bijeenkomst dat wij onze eenheid tegenover elkaar getuigen en onze verbondenheid met elkaar onder de Messias openbaren naar anderen rondom ons toe. Het hele feestgebeuren is er een van delen met elkaar. Zo moeten de geschenken uitdelen een beeld vormen van vrijgevigheid en uiting van delen met elkaar. Verder komt na het vieren een vorm van ootmoedigheid en herinnering aan de zware dagen dat Gods Volk door de woestijn moest trekken. Er wordt dan geen geen gerezen brood gegeten ter herinnering aan de slavernij en de bevrijding door God te gedenken.

Laten wij deze dagen in gemeenschap luisteren naar de wonderbaarlijke verlossing van Gods Volk alsook luisteren naar het passie verhaal van rebbe Jeshua en hier rond bezinnen om verder door het religieuze jaar te beseffen hoe de Elohim steeds met Zijn Volk is gebleven en open staat voor hen die Hem willen aanbidden.

Het herdenkingsweekend is een uitstekend moment om de kwaliteit van ons geloof, de redenen voor onze vreugde, het niveau van onze gehoorzaamheid en de echtheid van onze vergeving te onderzoeken.

Mogen we dit herdenkingsweekend echte eenheid ervaren. Dit betekent ware eenheid in onze gezinnen, echte eenheid in onze gemeenten, en het allerbelangrijkste, ware eenheid met Jehovah God!

Wij wensen u een aangenaam en heugelijk feest.

Chag Sameach!

seder1

++

Aansluitende lectuur

 1. Voorbereidingstijd tot een herinneringsmoment
 2. Het meest speciale weekend van 2018
 3. Lam van God
 4. Lam van God #2 Tegenover onschuldig dier een onschuldig man #1
 5. Lam van God #3 Tegenover onschuldig dier een onschuldig man #2
 6. Zoenoffer
 7. Het Zoenoffer
 8. Lijden bedekt door Zoenoffer
 9. Een losgeld voor iedereen 1 De Voorziening van een tweede Adam
 10. Offers van mensen onvolkomen tegenover het volmaakte slachtoffer door God te leveren 5 Toetssteen en steen van aanstoot
 11. Rond het Paasmaal
 12. Een Konijn dat Paaseiren legt

+++

Gerelateerd

 1. Nog 2 dagen
 2. Eerste vruchten en de zeven feesten van Israël
 3. Feesten van de Heer
 4. De Feesten van YHWH
 5. Nieuw verbond
 6. Het Pesach feest
 7. Vier de Pesachmaaltijd als gezin
 8. Hoe vieren Joden nu Pesach/Pascha
 9. Brood en Wijn
 10. Pasen
 11. Het eiereten van Pasen
 12. Waar komt die paashaas toch vandaan?
 13. Remembering Passover
 14. Nisan 14 Sundown March 30, 2018
 15. The Last Supper: What did they eat?
 16. From 2016 ..study of Passover vs. Easter
 17. Easter, Passover or Neither? Does it Matter?
 18. The Passover
 19. Passover, Nisan 14, Friday, 33 AD
 20. Passover / Pesach
 21. Pesach and Hag HaMatzah
 22. Home: A New Pesach Reflection by Ivy Helman
 23. Tzav (Pesach)
 24. The feasts of the Lord – part 2
 25. Happy Memorial Season!

2 gedachten over “Het Grote kinderweekend”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.