Actualiteit, Gezondheid en Welzijn, Jeshuaisten, Joden, Le'bnsshpil = levensstijl - lifestyle, Nieuwsfeiten & gebeurtenissen, Religiositeit + Wijze van Geloofsuitdrukking

Sjana tova oemetoeka – שָׁנָה טוֹבָה וּמְתוּקָה

Wij hebben een prachtige zomer, met enkele hitte golven, gehad en hebben deze nu afgesloten om zo weer over te gaan naar het begin van een cyclus. De oogst is binnen gehaald en wij hebben de Hashem bedankt voor al de goede dingen die Hij voor ons heeft voorzien.

De vorige jaren zijn wij met de gehele gemeenschap wel een beetje op de proef gesteld, doordat wij niet samen konden komen om ons geloof in onze kleine kring samen te beleven. De Corona periode is nog niet helemaal achter de rug, maar wij kunnen nu weer onze dienst gemeenschappelijk in levenden lijve beleven.

Nu wij naar het begin van het Joodse jaar 5781 kijken, zien wij op naar de Bore Die ons zo begenadigd. Op 1 en 2 Tisjri nemen wij dan ook ten volle de tijd om de Hashem te bedanken voor het voorbije jaar en voor al de mooie en goede dingen die op ons af mochten komen.

Er is alle reden toe om de hoorn luid te laten klinken op Jom Teroe’a: de dag van het Bazuingeschal. Graag laten wij anderen weten hoe genadig onze Heer is en waarom wij zo dankbaar zijn om onder Zijn bescherming te mogen leven.

Wij beseffen ook wel dat het ook Jom Hadin of de Oordeelsdag is, en vinden het dan ook belangrijk om over onze fouten na te denken, en na te gaan hoe wij zulke fouten in de toekomst kunnen vermijden. In het Boek van leven en dood staan onze namen opgetekend. Wij kunnen slechts hopen dat wij bekwaam zullen zijn om onze levensweg goedgunstig af te leggen zodat wij door de nauwe poort zullen mogen binnen gaan in het Rijk van God, om van een verder vredevol leven te genieten.

Bewust zijnde van de ‘heiligheid’ van de Allerhoogste, vertonen wij ook onze vrees voor Hem en onze onderdanigheid, met droefheid toegevend dat wij er toch weer eens niet in geslaagde zijn om Hem heel het afgelopen jaar tevreden te stellen. Want door onze zwakheid hebben wij zwakke momenten gehad en zijn wij toch nu en dan eens afgedwaald van dat rechte pad dat wij hoorden te volgen. Onze menselijke natuur heeft haar verzoekingen mee gebracht waardoor wij nu en dan gevallen zijn. Ja, hier en daar zijn wij wel eens gestruikeld. Het is niet omdat wij geloven dat wij niet zouden kunnen zondigen. Erg genoeg heerst er dikwijls bij de mens een zelfzucht of egoïsme dat zwakheid en zondigheid mee brengt. Wij zijn daar voor vatbaar.

Maar telkenmale krijgen wij een punt van bezinning en kans om te wenden, of te keren … een punt in ons leven om de bladzijde om te draaien en weer opnieuw te beginnen.

Dezelfde sjofar die in de maand Eloel iedere morgen éénmaal werd geblazen, klinkt meer dan honderd keer op de dagen van Rosj Hasjana. Scherp en trillend klinken de lange en de korte stoten. Zij versterken de heilige gevoelens van die tijd.

Wij worden opgeroepen om ‘te keren’ en ‘te herzien’. Wij worden er aan herinnerd dat het jaar in ons leven als een kringloop is.

Wij kijken naar een nieuw landbouwjaar, een nieuw academisch jaar en, hopen er op om dit nieuwe jaar aan God te mogen aanbieden, waarbij wij ons voornemen er het allerbeste van te maken en vol toewijding onze lof en eer aan de Elohim te brengen.

Wij zeggen onze selichot of gebeden om vergiffenis, daar wij terecht spijt willen getuigen voor die dingen die niet zijn gegaan hoe zij moesten gaan. Maar daarbij hopen wij niet alleen dat wij ons zullen ‘hervatten’ maar dat zij die ons lief zijn ook de moed en kracht zullen vinden om zich te herpakken en verder proberen op dat pad naar Gods Rijk te gaan.
Hiertoe wensen wij hen dan ook teshuva en een vreugdevol en gezegend jaar.

 

Ook u, beste lezer, wensen wij, een sjana tova oemetoeka of een een goed en zoet jaar!

+

Voorgaande

Bron(nen) van kwaad

++

Aanvullende lectuur

 1. Ben je zwak? Vermoeid? Verward? Verontrust? Druk?
 2. Kracht wordt zichtbaar in zwakheid
 3. Zwak, maar toch krachtig
 4. Kwetsbaarheid en vertrouwen samen gaand
 5. Gedachte voor vandaag 24 maart: Dwazen in de wereld die wijsheid en onderricht verachten
 6. Als de tijd ten einde loopt …… Slechts een klein deel gered
 7. Als de tijd ten einde loopt … 5 De weinigen die behouden worden
 8. Schapen en bokken 2 Bruikbaar en onbruikbaar – Goede en slechte daden
 9. Op weg naar een nieuw seizoen
 10. Na 2020 jaar
 11. De Falende mens #2 Vrije keuze
 12. Fragiliteit verminderbaar
 13. Fragiliteit en actie #3 Verleden en Vervolg
 14. Fragiliteit en actie #8 Eerste Wetsvoorziening
 15. Fragiliteit en actie #9 Herval zondigheid
 16. Omgaan met zorgen in ons leven
 17. Hoop naar weer een leven in het normale
 18. Onze race voor het leven
 19. Het juiste perron vinden
 20. Verwijzend naar het licht
 21. Houd goede moed
 22. Zet geen vraagteken waar God een punt plaatste
 23. Gods alles-wetendheid en toch te ‘berouwen’ zaken
 24. Gedachte voor vandaag “Overtreding wordt vergeven” (15 januari)
 25. Zet het gehele pantser op van God
 26. God meester van goed en kwaad
 27. Hij zal geen goede dingen weerhouden
 28. Een persoonlijke wil, maar onderworpen aan de wil van God

+++

Gerelateerd

 1. Op de drempel
 2. Joods nieuwjaar 2
 3. Egoïsme / Zwakheid
 4. Kan een gelovige zondigen?

Een gedachte over “Sjana tova oemetoeka – שָׁנָה טוֹבָה וּמְתוּקָה”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.