Bijbelstudie, Geschiedenis, Levenskwesties, Mensdom

Bereshith 5:1-2 Adam en Eva, naar de gelijkenis van God, hun geslachtslijn

5. 1 Hier volgt de lijst van de verwekkingen van Adam. De dag dat God Adam schiep, maakte Hij hem naar de gelijkenis van God. 2 Man en vrouw schiep Hij hen: Hij zegende hen en Hij noemde ze mens, op de dag dat zij geschapen werden.

Het Eerste Boek van Adam en Eva

De Chumash of Pentateuch brengt ons in het 5de hoofdstuk van het eerste boek een geslachtslijst die laat zien hoe de de Sethieten als voorbeelden van vroomheid zegeningen van de Elohim verkrijgen en hun geslachtslijn uitloopt  op de vrome held van de zondvloed, Noach de gerechte.

De heilsperiode tussen Adam en Noach wordt aldus opgevuld door een geslachtslijst van tien oudvaders (vgl. de tien pitri uit Indië; de tien koningen vóór de zondvloed in Mesopotamië, die meer dan 432.000 jaar regeren).

In de vorige hoofdstukken zagen wij dat de Bore de eerste mens schiep naar zijn beeltenis door adamah te nemen en Zijn Hebel, de Nishmat chayyim of Geestesadem door de neusgaten te laten vloeien waardoor leven in die klomp aarde kwam. Zo kwam de A·dham tot bestaan.

De term „lijst der verwekkingen” (sêfer töledöt) zou men kunnen vertalen: „korte notitie” (akkad. sepru = „brief”; vgl. Dt24,i; Josi8,7; Neh7,5; 2Sm 11, 14; Is 50,1) over Adams geslachtslijst. Volgens Junker is er in deze passage duidelijk sprake van een „uitdrukkelijke aanhaling” (citatio explicita) ; von Rad neemt zelfs het bestaan aan van een „töledöt-boek.”. Naast de „gelijkenis” voegen de LXX (in navolging van 1,26) nog de term „het beeld” toe.

Het is merkwaardig hoe de individuele betekenis van diegene die uit de rode aarde gevormd is, Adamah (grond – aarde) de naam A·dham (aardse mens) overgaat naar de soortnaam A·dham (aardse mens) of„mens” (dezelfde naam voor de twee seksen of voor twee individuen). De door de hebel of Gods Adem, de Nishmat chayyim kwam niet enkel leven tot die uit een klomp klei gevormde figuur, maar kon die man op zijn beurt in gelijkenis van hemzelf ook weer nieuwe wezens op aarde teweeg brengen.

De toespeling op 1,26v is opvallend: het beeld-zijn, de twee seksen, de „zegen”, de naam ^adam, dat alles is gebleven na de zondeval (die door Pentateuch niet behandeld werd, of waarvan de uiteenzetting door de compilator van Genesis niet werd overgenomen). Al deze werkelijkheden blijven immers onverminderd gelden voor alle mensen zonder onderscheid van ras, cultuurniveau en volksaard.

+

Voorgaande

De Schepper achter eerste levende wezens

Bereshith 2:4-14 Adem en leven plaatsing door de Elohim God

Bereshith 4:24-26 Adams zoon Seth zijn zoon Enosj en begin van aanroeping van Gods Naam

++

Aanvullend leesvoer

  1. Hij die doet ontstaan Zijn Adem tot ons
  2. Betreft de Mens
  3. De Adem Die Zich kenbaar maakte

+++

Gerelateerd

  1. Adam en Eva: De eerste mensen op aarde

5 gedachten over “Bereshith 5:1-2 Adam en Eva, naar de gelijkenis van God, hun geslachtslijn”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.