Actualiteit, Geschiedenis, Joden

Historisch onderzoek naar de veranderende relaties tussen Sefardiem en Asjkenaziem in Amsterdam

Begin 2020 is dr. Tehilah van Luit, in samenwerking met Morasha, begonnen aan een studie naar de veranderende relaties russen de Sefardische en de Asjkenazische gemeenten in Amsterdam, gedurende de tweede helft van de achttiende eeuw.

Zij maakt gebruik van bronnen die tot nu toe nog niet werden benut voor historisch onderzoek, namelijk de begrafenisboeken van de Hoogduitse Joodse Gemeente in Amsterdam. Deze teksten zijn volledig in het Jiddisj, hetgeen voor de meeste historici een onoverkomelijke barrière vormt. De verwachting is dat de uitkomsten van deze baanbrekende studie zullen leiden tot een andere kijk op de Amsterdams-joodse geschiedenis.

Het onderzoek wordt gedaan onder auspiciën van de stichting Morasha (‘erfgoed’ in het Hebreeuws). Morasha is een organisatie die onderzoek naar de geschiedenis der Nederlandse Joden stimuleert, en bevordert dat leemten in de geschiedenis van de Nederlandse joden worden opgevuld. De studie zal naar verwachting rond medio 2021 gereed zijn voor publicatie. Het werk zal uitkomen in de serie van het Menasseh ben Israel Instituut.

Bekijk de presentatie die Tehilah van Luit heeft gehouden over haar eerste bevindingen in een ZOOM-seminar. U kunt deze lezing hier terugzien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.