Gezondheid en Welzijn, Jeshuaisten, Joden, Levenskwesties, Religiositeit + Wijze van Geloofsuitdrukking

2020 Hanukkah-bijeenkomst om geïsoleerd te zijn

Als gemeenschap van joodse en niet-joodse gelovigen in de Messias Jeshua, hebben wij als een Torah opvolgende gemeenschap bij voorkeur – niet voor redding, maar vanwege onze redding in Jeshua (Jesjoea) de Messias,  reden om ons aan de geïnstalleerde apart gehouden dagen te houden en zullen wij als zodanig dit jaar vanavond bij zonsondergang komen aan dat feest dat het begin markeert van een acht-dagen winter “lichtfestival” dat niet met zoveel mensen gevierd zal worden als we gewend zijn.

Hanukkah of Chanoeka, herdenkt de herinwijding van de Tempel van Jeruzalem nadat een groep Joodse krijgers de Griekse legers had verslagen. Ter viering van deze triomf reinigden de “Makkabeeën” (de rebellen, geleid door Judas Maccabeus die de Tempel van Jeruzalem veroverden) de tempel en wijdden ze opnieuw in. Volgens de geschiedenis hadden ze maar genoeg gewijde olie om de kandelaar één dag opnieuw aan te steken. Wonder boven wonder bleef het acht dagen licht.

België verbood eind oktober, voor de tweede keer dit jaar, alle diensten in kerken, moskeeën en synagogen, toen de tweede coronagolf te veel dreigde te worden voor het land. Maar die maatregel is “onevenredig”, oordeelde de Raad van State na een klacht van joodse organisaties.
Ze hadden erop gewezen dat winkels en zwembaden weer open gaan maar gebedshuizen gesloten moesten blijven.

Gisteren werd er een nieuw regime besproken met een “juist evenwicht tussen godsdienstvrijheid en volksgezondheid” voor de moeilijkheden voor bepaalde religieuze groeperingen, zoals joden om te trouwen, waar meer dan 5 mensen aanwezig moeten zijn.

We willen niet alleen het lichtfestival vieren, Jehudim willen bijvoorbeeld ook weer huwelijken kunnen aangaan, waarbij volgens gelovige joden ook zeker tien mannen bij het paar en de rabbijn aanwezig moeten zijn.
Daarom mogen vanaf zondag 15 mensen samenkomen als ze alle andere coronaregels respecteren (sociale afstand, masker dragen, etc.)

Hoewel we door geografische ligging gescheiden zijn, zijn we toch één gemeenschap en voelen we de eenheid van onze mensen, zelfs als we niet samen mogen komen. We zullen heel inventief moeten zijn om het familiegevoel en de saamhorigheid met elkaar te delen, zonder in het echte leven samen te zijn.

Omdat we een gemeenschap van gelovigen zijn die door onze gemeenschappelijke liefde voor de Messias Jeshua altijd samen zijn gekomen voor gemeenschap, studie en ondersteuning, moeten we in deze dagen van Corona uit liefde voor onze buren zorg dragen voor de voorzorgsmaatregelen en elkaar niet te veel ontmoeten, zorgen voor sociale afstand, en er op toe zien dat we steeds een mondmasker dragen in het openbaar en op plaatsen waar gewenst.

Dit jaar zullen we de vakantie niet in het echt samen kunnen doorbrengen. Om deze vreugdevolle gelegenheid te vieren, kunnen we nog steeds acht nachten lang de Chanukiah of menora aansteken. Zelfs als we het alleen vieren, ouders en kinderen, zonder de grootouders en / of vrienden, zullen we niet alleen zijn in gedachten, omdat wij verenigd zulen zijn met al onze vrienden, waar ter wereld ze ook zijn, en kunnen wij deze ook even uitnodigen via Zoom, FaceTime, Messenger, Jitsi of een ander ontmoetingsplatform. En degenen die we niet via internet kunnen bereiken, kunnen we een Gelukkige Chanoeka-kaart sturen.

Hoewel we dit jaar niet persoonlijk kunnen samenkomen voor veganistische gebakken kip, kunnen we nog steeds samenkomen via zoom voor kaarsverlichting, leuke activiteiten zoals het delen van je favoriete latke (aardappelpannenkoek) en sufganiyot (donut) recepten, zingen en zelfs wat virtuele dreidel spelen.

De televisiezender VTM roept dit jaar mensen op om veel licht te laten zien, een gevoel van “licht” of “hoop” te brengen en een gevoel van “eenheid” te geven. Onze gemeenschap moet niet verlegen of bang zijn om mee te doen aan deze actie en een menora voor het raam te hangen. Vorig jaar vroegen we al onze leden om dat te doen.
Dit jaar herhalen we deze oproep om licht te verspreiden door menorot in het openbaar te plaatsen. Pas alleen op voor de gordijnen. Gebruik daar het beste een elektrische menora of voor de Chanoekia waarvan de sjamasj (dienaar) kaars en de andere 8 de hele tijd mogen branden, en in de woonkamer aan tafel de menora met olie of kaarsen die per dag worden aangestoken.

Laten we in deze donkere dagen de spirituele betekenis van de tijd laten zien door de lichten die we de wereld durven te laten zien. Nogmaals, zoals vorig jaar, durven we je te vragen om het licht naar anderen te verspreiden door de weg te verlichten voor degenen die de positieve kant van het leven niet kunnen zien.

Toen antwoordde hij en sprak tot mij, zeggende: Dit is de Devar Hashem voor Zerubavel, zeggende:

Niet door macht, noch door ko’ach (kracht), maar door Mijn Ruach [Hakodesh], zegt Hashem Tzva’os.
(Zec 4: 6 PBB)

+

Voorgaand

een Tijd van lekker gezellig Samenzijn

Voorzien van een zichtbaar teken #1 Hanukkah gebeuren

Voorzien van een zichtbaar teken #2 Menora gebruik

Ophef rond het rondlopen met en aansteken van de joodse kandelaar ter ere van het Chanoekafeest

+

Aanvullend

  1. Zorgen voor kennisbewust nageslacht

+++

Verder verwante of boeiende lectuur

  1. Misverstand: De menora
  2. Joodse appeltaart

2 gedachten over “2020 Hanukkah-bijeenkomst om geïsoleerd te zijn”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.