Vanaf dat de mens de belofte te horen kreeg dat hij voor de zondeval een verlosser of bevrijder zou krijgen brak er een tijdperk aan waarbij de mens kon uitkijken naar een beloofde Bevrijder, Moshiach/Mashiach/Meshiach of Messias (de Gezalfde).
Men moet beseffen dat het de Beloftemaker God is die voorziet in diegene die bevrijding van de slavernij van zonde en verlossing van de dood mogelijk maakt. Zo is Deze in weze steeds de hoofdverlosser of hoofd-bevrijder terwijl diegene die de bevrijding of verlossing mogelijk heeft gemaakt ook verlosser en bevrijder mag genoemd worden. Diegene die God beloofde in de Gan Eden, zou pas vele eeuwen later ten tonele verschijnen. Voor dat hij ter wereld kwam spraken nog heel wat boodschappers of afgezanten van God over die te komen unieke persoonlijkheid. Al die eeuwen voordat het Woord of Belofte van God werkelijk in het vlees kwam kunnen wij, omdat het de periode was in afwachting van de Messias, het Pre-Messiaans Tijdperk noemen.
Het Pre-Messiaans Tijdperk omhelst een tijd waarbij de mensheid zoals heden ook in haar bedorvenheid vrijpostig durfde te leven, maar waarbij er ook mensen waren die getrouw aan God waren en geloof hechtten aan Zijn Woorden. Ook al wisten ze dat het niet dadelijk hun zou toekomen durfden zij vol vertrouwen uitkijken naar een tijd waarin die beloften van God werkelijkheid zouden worden. Hun geduld werd soms nogal op de proef gesteld. Net als het niet altijd makkelijk was om dat geduld te bewaren doordat er zodanige moeilijkheden hun beproefden. Meer dan eens waren er ogenblikken dat sommigen van het Volk van God hun geduld verloren. Maar dat volk dankt zijn naam juist aan hun vertrouwen en gebondenheid met Die Allerhoogste God. El Elyon was met hen en verzorgde hen, en daar waren zij wel bewust van. Mede door Zijn continue leiderschap en bijstand kon van de ene naar de andere generatie gesproken worden over de ma’asim of werken die God voor hen verricht had en nog zou komen te verwezenlijken. Zij hadden er namelijk het volste vertrouwen in dat God Zijn Woord getrouw zou uitvoeren. Hun vertrouwen werd namelijk ook versterkt door gebeurtenissen uit het verleden waarbij voorvaders getwijfeld hadden aan God, maar hoe God hen toch uit de penarie had geholpen en verder op weg had gebracht. Het bleek dat God nooit Zijn Volk in de steek had gelaten, ook al bleek dat Volk niet altijd volledig getrouw aan God geweest te zijn. Er waren heel wat ontsporingen opgetekend en de orale overlevering zorgde er voor dat die verhalen verder konden verteld worden zodat iedereen er de lessen zou uit trekken.
Doorheen de jaren gaf God naast de richtlijnen ook aanduidingen zodat Zijn Volk te weten zou komen wanneer die Beloofde ter wereld zou komen en hoe zij hem zouden kunnen herkennen. In de Pre-Messianse tijd werden voldoende aanduidingen gegeven door God, zodat iedereen de kans zou krijgen om die Messias te herkennen. Echter zijn er vandaag nog zeer veel mensen die de Gezalfde en Gezondene van God uit het Zaad van David niet herkennen of niet willen erkennen. Naast de Joden die nog uitkijken naar hun te komen Moshiach zijn er christenen die Jezus als hun god hebben en niet willen weten dat deze lager was dan engelen en lager en minder is dan God en later het Koninkrijk aan zijn hemelse Vader zal overdragen. Eveneens zijn er zowel in de Pre-Messiaanse tijd als in de Messiaanse tijd twijfelaars geweest die niet echt goed wisten wat te denken en welke kant te kiezen. Net als in het Pre-Messiaanse tijdperk zijn er nu zoals vroeger mensen die de voorkeur geven aan het geloof in god of goden terwijl anderen liever andere goden aanbidden dan Jehovah God en helemaal niet denken dat wij een Bemiddelaar bij God nodig hebben of een andere Bevrijder of Verlosser dan hun afgod om onze zonden wit te wassen.

Het Pre-Messiaans Tijdperk stelt een periode voor met heel wat geschillen tussen mensen, maar ook met conflicten tussen God, waarbij God enkele malen ingreep. Op een bepaald ogenblik werd het zelfs zo erg dat God geheel de aarde liet overstromen door een Zondvloed, waarna een herbevolking van de aarde plaats greep. God verkoos na Noach opnieuw een rechtvaardige, die dan ook als eerste Aartsvader kon en mocht optreden. Via vijf schakels tussen Adham en Moshe (Methusalah, Sem, Isaak, Levi, Avram) kon de geschiedenis van de mensheid door tradities overgedragen worden. Eerst in eenvormigheid van taal, maar toen de mens weer in haar hoovaardigheid wenste aan te tonen dat zij wel zo hoog als God konden tronen verbrak God hun bouwzucht en hun eenheid door taalverschil. die taalverwarring deed de mensen ook uitdeinen naar andere streken. Hierdoor ontstonden ook meerdere rijken en beschavingen. Zo vinden wij in het Pre-Messiaans Tijdperk naast de Egyptische beschaving, die van de Feniciërs, Assyriërs, Iraniërs (met Zoraestra), Indiase (met de Vedas), Griekse of Hellinistische (met Homerus), Phrygische en Lydische, Etruskische en Lycische beschaving. Het Volk van God werd nog het meest getroffen door de Babyloniërs, de Hethieten, Mesopotanen en Assyriërs. Verder was er het Perzische Rijk dat het Romeinse Rijk voorafging. Het is tijdens het Romeinse Rijk dat de overgang werd gemaakt tot een nieuw tijdperk van een bepaalde rijke beschaving, maar ook van het Messiaanse tijdperk.
In 4vGT zou namelijk die lang verwachte Koning der Joden geboren worden in Bethlehem. Met die man van vlees en bloed die daar ter wereld kwam en later opgroeide in Nazareth, brak dat Messiaanse Tijdperk aan. Voor velen die toen leefden in wat wij nu als Israel kennen, was die grote verteller en wonderdoener de vertolking van de hoop die zo lang gekoesterd hadden. Ook al hadden de meesten gedacht dat hij in die tijd een eind zou maken aan de Romeinse overheersing, kwamen zij later toch in te zien dat het rijk waarover Jeshua sprak een nog veel beter rijk zou zijn dan dat zij zouden kunnen verkrijgen in die tijd of nadat de Romeinen zouden vertrokken zijn. Ook al is zijn rijk nog niet volledig voltrokken en moeten wij ook nog uitzien naar dat Koninkrijk van Christus, mogen wij toch met gerustgestelde hoop in deze Messiaanse tijd uitkijken naar Jeshua’s wederkomst.
3 gedachten over “Het pre-messiaans tijdperk”